Kirándulási tippek

A teljesség igénye nélkül, a legkedvesebb közeli-távoli természetközeli helyeink, amit feltétlenül ajánlunk kedves vendégeink figyelmébe!

VÖRÖSTÓI KÖRSÉTA

Lásd részletek: www.vorosto.hu – TÚRATIPPEK – ISMERD MEG VÖRÖSTÓT! – virtuális sétán is tájékozódhattok előzetesen partnerünk, a NAVIQR segítségével

Akár kezdhetitek a pajtánkon át, a kaszálón a földúton végig haladva Barnag irányába. Közelben nagyvázsonyi látkép, a Kab-hegy. Lovak, tehenek, akár legelésző birkákkal is találkozhattok. Ha nyár elején sétálunk erre, akkor virágzó és illatozó facélia mező is fogad bennünket.

A Fő utat elérve s áthaladva rajta, irány a Kálvária domb. Ahogy egyre magasabbra érünk, egyre varázslatosabb és hihetetlenebb a táj varázsa. Számtalanszor csak kifutunk ide a gyerekekkel, naplementét nézni, eső után a teljes szivárványmezőt felettünk.

Ezután a falu felé tartva leereszkedünk a hosszú keretek végébe, s itt kisebb vagy nagyobb kerülővel a falu közepén vagy épp a túlsó végén fogunk visszaérni a Fő útra. Kicsiny falunk egy utcája igen nagy szintkülönbséget mutat.

A falu túlsó végéről a Szeplőtelen Fogantatás Temploma fehér tornyaival kimagaslik. Ebbe az irányba véve utunkat sétánk során megcsodálhatjuk a majd érintetlen és védett település szerkezetünket, a sváb „Bruderhaus” kiosztásokat, a gyönyörű felújított és még arra váró oromszerkezeteket, feliratokat, szép utcai díszítéseket, hatalmas kőpajtákat és két kicsiny kápolnát is, ha a templomig teljesen elsétálunk.

Érdemes a visszafelé sétában meg-meg állni, s a falu különleges településszerkezetét szemügyre venni. Az egy utcás településen a lakóházak úgy épültek, hogy az egyik elől az utca vonalában, a másik pedig mögötte helyezkedik el. Ez a “Bruderhaus” építési mód, magyarul testvérházra lehetne fordítani. A bejáratok ellentétes oldalakra néznek, így minden tulajdonosnak saját hosszú udvara van. Azon helyezkednek el a gyakran boltíves, szép kivitelű istállók és ólak. Az udvarok végében teljes szélességet elfoglaló impozáns, jobb és kevésbé jobb állapotban lévő, összefüggő pajtasor veszi körbe a falut. Az összeépített pajták körben védik a portákat a széltől, de hasonlóan a városfalakhoz hasonlóan védelmi szerepük is volt.

További leírások a www.vorosto.hu honlapon – ÉRTÉKTÁR címszó alatt: SZEPLŐTELEN FOGANTATÁS TEMPLOMA, A KÁLVÁRIA-DOMB

ZÁDORVÁR

Megközelíthető gyalogtúrán, biciklivel, de autóba ülve, a szomszéd faluban a bolt környékén vagy a falu szélén tábla jelzi.  A boltnál Vöröstóról érkezve jobbra elkanyarodva leparkolunk, hiszen innen az utunk gyalogosan visz az erdőn-mezőn át. Amikor már épp elfáradnánk, bontakozik ki a balatoni látkép, szép időben a Balaton túloldalán vonuló Völgy-híd is látható, s érkezünk meg a Zádor vár egykori területére. Útközben borókabogyó, árvalányhaj és sok más szépséget csodálhatunk meg, évszaktól függően.  

NAGYVÁZSONY

Érdemes sétát tennetek a faluban, a legendás Kinizsi vár teljes pompájában újra megnyitotta kapuit.  Portánkról 2 km-re fekszik, s így akár gyalogtúrával is könnyedén elérhető, melyet Mátyás királyunk adományozott Kinizsi Pálnak. Az erők-völgyek ölében lévő egykori Szent Mihály pálos kolostor romjait is ajánljuk felkeresni a „csend honában”.

KAPOLCS

Malmok völgye látnivalók, túrázás.

KOSSUTH KILÁTÓ

Mencshely – Csodálatos 360 fokos körpanoráma tárul elénk a Balaton és körülöttünk lévő felvidék területéről.

Hétkenyér Zarándok Pékség – Hideghegyi kilátó

Hideghegyi kilátó – a portánkról kilépve s áthaladva az úton máris a turistaúton, jelzésen vagyunk. Innen alig egy órányira – főként szombaton érdemes felkeresni a pékséget, ahonnan a Tihanyi-félsziget, a Balaton nagy része megcsodálható nagy vendégszeretettel és igazi erdélyi pityókás kenyérrel, kóstolókkal és házi süteményekkel. Bejelentkezni szükséges a tulajdonosoknál, s kizárólag gyalog, biciklivel vagy lóháton érkezőket fogadják!

VIGÁNTPETEND

A Római Őrtorony Kilátótól nemcsak azért különleges mert varázslatos panoráma nyílik a tájra, hanem azért is mert a Tibi, a Brass In The Five rézfúvósötös tagjaként a megnyitón játszott a falu felkérésére. Sok nyarat töltöttünk itt, kedves számunkra. Érdemes felkeresni itt a Plébánia Galériát is.

BALATONFÜRED

Villák, múzeumok, strand és minden más.

TIHANY

Lélegzetelálló fekvése lenyűgöző, klímája mindig tartogat kellemes meglepetést. Télen-nyáron a Balaton látképe, színpompája csodálatos itt. Számos építészeti emléke látogatható, a Tihanyi Bencés Apátságon át, a tájházakig. Akár csak egy sétára, egy fagyira, egy sütire, de egy vacsorára is igen hívogató helyszín.

DÖRGICSEI LEVENDULA MAJOR

Csodálatos, amikor virágzik itt a levendula. Különleges helyszín számunkra, mert Janka lányunk itt megtapasztalhatta a nyári levendulaszüretet is, több héten keresztül vállalta a betakarítás igen fáradságos kézimunkáját.

Tihanyi Sajkodi strand

Ez a strand azért kedves, mert a lemenő nap melege itt sokáig beburkol, s közel is van a portánkhoz.

FOLLY ARBORÉTUM

Amikor először eljutottunk ide a családdal, teljesen elvarázsolt bennünket. Nyugalmat árasztó százéves cédrusok, ciprusok, tűlevelű és lombos fák és cserjék, több ezer virágzó és évelő, varázslatos balatoni panoráma. Egész évben lehet itt sétálni, relaxálni. De több családi szülinapot ünnepeltünk már itt.

VESZPRÉM

ZÁNKAI BALATONI STRAND

Ha Balaton, akkor strand.